Az egészséges alvásról.

Egészséges alvás. Miért fontos a jó alvás?

Az egészséges alvás nagyon fontos szerepet játszik fizikai és pszichés egészségünkben. Az elegendő mennyiségű és minőségű alvás – ha az ráadásul a megfelelő időben is történik – a szellemnek és a testnek védelmet nyújt a megbetegedések ellen és hozzájárul az életminőség javulásához. Az, hogy nappal milyen a közérzetünk, nagyban függ attól, hogy hogyan aludtunk előző este. Ha nyugtalanul telt az éjszakánk, mert például nem hagyott pihenni a hőség, a bekapcsolva hagyott televízió, az esti buliban megivott alkohol vagy a késői fekvés, az másnap megbosszulja magát. Néhány kialvatlan éjszakát még átvészel a szervezet, de ha rendszeressé válik a rossz alvás, az előbb-utóbb fizikai és lelki megbetegedéshez vezet.

Jól aludni csak jó fekhelyen lehet. Ha rossz az ágyunk, ha kényelmetlen a matracunk, az elrontja az éjszakánkat, ha pedig rosszul alszunk, az az egész napunkra rányomja a bélyegét. Pihenés nélkül nagyon hamar felborul a szervezet egészsége, és mentális, fizikai megbetegedések jelentkeznek. Életünk közel harmadát alvással töltjük, ezért érdemes alaposan megfontolni, milyen fekhelyet választunk ehhez a „tevékenységhez”.

A matrac az alvásrendszer egyik alkotóeleme – a párnán, és az ágyon kívül –, arra szolgál, hogy kipihenhessük magunkat rajta, feltöltődjünk energiával ébredéskor, ezzel jól induljon a napunk. A matracnak általában a test, de különösképpen a gerinc számára egészséges és pontos alátámasztást kell biztosítania oly módon, hogy az alvó személy izomrendszere a testet erőkifejtés nélkül a legtermészetesebb és legkényelmesebb helyzetében stabilizálhassa. Nem túlzás azt kijelenteni, hogy az egészséges alvás minőségének domináns tényezője a matrac. A Cardo termékválasztékában az egészséges gerinc-alátámasztást biztosító matrac kiemelt jelentőséget kap, hiszen a jó matrac és a megfelelő alvásrendszer megalapozása nélkül nincs jó alvás, illetve egészséges élet. Mindamellett, hogy egészséges matracok, számos Cardo termék gyógyászati segédeszköz minősítéssel is rendelkezik, így elszámolható az egészségpénztárakban, ezáltal szélesebb kör számára is elérhető.

10 tipp a jó alváshoz:

1. Az ideális alvási idő: ideális helyzetben az egészséges alvás időtartama a napi 7-8 óra, mely mindenkinek ajánlott. Kevesek kiváltsága az 5-6 órás alvás, így a minimum napi 7 óra nem „ajánlat”, inkább szükséglet.

2. Az ágy elhelyezése: a feng-shui szerint érdemes az ágyat a szoba ablak- és ajtómentes részén elhelyezni, oly módon, hogy ne álljon a bejárati ajtó vonalában. Igy megőrizzük az intim atmoszférát a szobában. Akik teret akarnak adni a partnerkapcsolatnak, helyezzék úgy el az ágyat, hogy az mindkét oldalról megközelíthető legyen.

3. Levegőzés: lefekvés előtt szellőztessünk inkább nagyon intenzíven 5 percig. Ez hasznosabb, mintha egész éjjel nyitva lenne az ablak, mivel elegendő friss levegőt biztosít az alváshoz, de elkerülhetőek a zajok és a hőmérséklet változáshoz kapcsolódó kellemetlenségek, kitakaródzás esetén előforduló megfázások.

4. Világítás: érdemes jól besötétíteni lefekvés előtt, és olyan éjjeli lámpát üzembe állítani, amely jelentős fény nélkül is biztosítja az esetleges éjszakai közlekedést a mosdóba, s ami partnerünket sem zavarja meg. Az ágyba épített segédfények is hasznosak tudnak lenni.

5.Rituálék: kezdjük az alvást rendszeresen ismétlődő tevékenységekkel, az olvasás, zenehallgatás, egy meleg fürdő beállíthatja a pszichét az alvásra. Ez a gyerekeknél kiemelten fontos, de érdemes ezt átmenekíteni a felnőttkorra is. Ha nehezen alszunk el, mert munkahelyi ügyek járnak fejünkben, akkor gyűjtsük össze ezeket lefekvés előtt, akár írjuk le, és tervezzük meg a másnapi teendőinket minél alaposabban. Ha tudunk időt szakítani rá, akkor a meditáció vagy az autogén tréning sokat segíthet a világ problémáinak levezetésében.

6. Alvóruhánk: mindenki bő pizsamát vesz fel, ha csak teheti, de ehhez képest nem ritka, hogy az alsónemű viszont szűk. Igyekezzünk bő, természetes anyagokat tartalmazó alsóneműt felvenni az alváshoz. Ha nincs ilyenünk, inkább mellőzzük annak viselését alvás közben, ez is egészséges.

7. A jó és megnyugtató alvás:  távol kell tartanunk mindenféle stimuláló anyagot az alvás helyétől és idejétől (nikotin, koffein, alkohol). A szobában elhelyezett televízió készülék és más elektromos berendezések is inkább pszichikai akadályozó tényezők. Egyrészt a szem számára ingerlőek lehetnek a TV élénk színei, másrészt az elektroszmog sem tesz jót a hálóhelyiségnek. Ezek nem járulnak hozzá az egészséges alvás megteremtéséhez. A testmozgás ugyan oldja a napi feszültségeket, de ne tegyük ezt az elalvási időnkhöz túl közeli időpontban, mert ez megzavarhatja a test készülődését az alváshoz. Elalvás előtt 2-3 órával már ne mozogjunk intenzíven.

8. A megfelelő hőmérséklet: többségünk számára 15-22 fok közötti az optimális alvási hőfok., 40-60%-os páratartalommal. A túl hideg, vagy túl meleg hőmérséklet megnehezíti elalvásunkat, vagy akár ébredésünkhöz is vezethet. Általában a hideg vagy a nagyon meleg- ami többlet izzadást okoz – megnehezíti az alvást. Ha nem egyezik a hőigényünk párunkéval, akkor használjunk különböző takarót.

9. A megfelelő párna kiválasztása: a párna elveszíti formáját és tartását kb. 3-4 év használat után. Az egyetlen fontos tényező a párna kiválasztásakor az, hogy megfelelő alátámasztást nyújtson fejünknek és a nyaki csigolyáknak, ezáltal megelőzve a nyakfájást, feszültség-érzést és a reggeli fejfájást.

10. Az ideális matrac: a minőségi ágybetét kényelmes és megfelelő alátámasztást biztosít, a test különböző pontjain (nyak, váll, derék, lábak) különböző erősségű kitámasztást nyújt, gátolja a besüppedést, tartja a gerincet, jó a szellőzése, elvezeti a testnedveket. Nehéz kisméretű ágybetéten jót aludni, és az a matrac, ami nem támasztja alá a testet, nem teszi lehetővé a pihenést. Mindehhez a többzónás Cardo Egészségcenter biztosítja az optimális alátámasztást.

Egészséges alvás
Egészséges alvás

Néhány fontos szabály a matrac kiválasztásánál:

  • Mindig személyesen vásároljon matracot, hogy ki tudja próbálni még a vásárlás előtt.
  • Ne rendeljen internetről és ne bízza másra a választást.
  • Adjon időt magának, időzzön hosszabban a különböző testhelyzetekben a matracon.
  • Feküdjön hosszabb ideig az ágyon úgy, ahogy általában aludni szokott. Ne kabátban!
  • Próbáljon ki több, különböző fekhelyet, hogy megtalálja az Önnek ideálisat.
  • Ha nem egyedül használja az ágyat lehetőleg párjával, vagy ismerősével próbálja ki, így kiküszöbölheti a zavaró jelenségeket (pl. rugózat áthullámzása)
  • Végezzen keménységtesztet! Feküdjön hanyatt a matracon, és nyúljon a derekadnál a gerinced alá. Ha hézag van, akkor az ágy túl kemény, és nem biztosít jó alátámasztást. Az ilyen ágyban reggelre hátfájással ébred majd. Ha az oldalán szokott aludni, akkor nézze meg, hogy a csípője és válla kellőképpen be tud-e süppedni a matracba. Ha nem, akkor a gerincoszlop túlságosan meghajlik oldalirányba, és éjszaka nem tud zavartalanul pihenni amiatt, hogy a vállára és csípőjére a kelleténél nagyobb terhelés esik.

A minőségi alvás eléréséhez keresse meg az Önnek megfelelő fekhelyet Cardo matrac választékunkból!